graphicanews

Αρθρογραφία

Fespa Print Census 2023

Fespa Print Census 2023

την 12 Οκτωβρίου, 2023
-

Η FESPA δημοσίευσε τα κύρια ευρήματα της έρευνάς της για το 2023, πέντε χρόνια μετά την προηγούμενή της έρευνα το 2018, όπου η βιωσιμότητα και οι συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών του κλάδου βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την InfoTrends, ανέλυσε βαθύτερα τα ζητήματα που είχαν έρθει στην επιφάνεια στην προηγούμενη έρευνά της το 2018. Μεταξύ άλλων αυτά ήταν οι προοπτικές των εσόδων για τις επιχειρήσεις, η αύξηση των περιβαλλοντικών πιέσεων, των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των πελατών, των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, καθώς και των στρατηγικών που αυτές θα ακολουθήσουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.778 τυπογράφοι και επιγραφοποιοί από περισσότερες από 120 χώρες, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 26,5% σε σχέση με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2018.

Τα βασικά ευρήματα

1. Αύξηση εσόδων και προοπτικές του κλάδου

Όπως και το 2018, έτσι και τώρα οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν θετικές. Το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του, παρά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κλάδος προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο τοπίο και βρίσκει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Έτσι, ερωτηθέντες ανέφεραν μέση αύξηση εσόδων 7% ετησίως από το 2018. Πριν 5 χρόνια, ο μέσος ετήσιος τζίρος έφτανε τα 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό αυξήθηκε στα 4,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 330 χιλ. ευρώ.

2. Αυξανόμενη ζήτηση για βιωσιμότητα

Επιβεβαιώθηκε ότι η πίεση στους τυπογράφους και τους επιγραφοποιούς να είναι πιο βιώσιμοι συνεχίζει να αυξάνεται, με το 72% των αγοραστών εκτυπώσεων να ζητούν προϊόντα και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Το 25% των ερωτηθέντων είπε ότι οι πελάτες τους νοιάζονταν περισσότερο για τα βιώσιμα προϊόντα και το 12% εντόπισε εστίαση στη βιώσιμη παραγωγή, ωστόσο, η πλειοψηφία των εκτυπωτών (36%) δήλωσε ότι οι πελάτες τους νοιάζονταν και για τα δύο. Παρόλο που το αυξημένο κόστος αποτελεί συχνά εμπόδιο για τη βιώσιμη παραγωγή, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις βιωσιμότητας χωρίς να αυξήσει τις τιμές του, και ένα επιπλέον 22% είπε ότι ήδη αύξησε τις τιμές του χωρίς επιπτώσεις στις πωλήσεις.

3. Οι απαιτήσεις των πελατών αλλάζουν την αγορά

Ο κλάδος διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αλλαγές στις απαιτήσεις των πελατών, οι οποίοι ζητούν ταχύτερους χρόνους παράδοσης, περισσότερη εξατομίκευσης και μικρότερα τιράζ.
Το 67% των απαντήσεων έδειξε αύξηση της ζήτησης για ταχύτερες παραδόσεις, το 58% αύξηση των αιτημάτων για μικρότερα τιράζ και το 56% αύξηση του ενδιαφέροντος για περισσότερη εξατομίκευση.

4. Επενδύσεις σε εξοπλισμό

Η έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τεχνολογία που να μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή και να παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις εφαρμογές.
Για τους 201 ερωτηθέντες που διαθέτουν εξοπλισμό μεταξοτυπίας και wide format εκτυπωτές, οι UV Inkjet εκτυπωτές (27%), οι Eco-solvent Inkjet εκτυπωτές (18%) και τα CNC (17%) βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους για τις νέες επενδύσεις που θα κάνουν.

5. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων οδηγεί σε επενδύσεις στην τεχνολογία

Όταν ρωτήθηκαν για το σκεπτικό πίσω από τις προγραμματισμένες τεχνολογικές επενδύσεις, το 55% των ερωτηθέντων θέλει να εισέλθει σε νέες αγορές και να επεκτείνει τις προσφορές υπηρεσιών και εφαρμογών του, το 53% επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας εκτύπωσης και το 52% θέλει να μειώσει το κόστος παραγωγής.


Ο Επικεφαλής των Συνδέσμων & Τεχνικός Επικεφαλής της FESPA, Graeme Richardson-Locke, σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά θετικό να βλέπουμε την κοινότητά μας τόσο αισιόδοξη όχι μόνο για το μέλλον του κλάδου μας, αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους. Η έρευνα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι τυπογράφοι και οι επιγραφοποιοί είναι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών τους και η αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες λύσεις.»

Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στα μέλη της Fespa δωρεάν, μέσω των τοπικών συνδέσμων.
Για τη χώρα μας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Fespa Hellas στο 2108145450 ή στο info@fespahellas.gr